12. lokakuuta 2012

Karibialaiset tofupihvit

Viikon sapuskat rästissä, mutta nyt pikaseen yksi suositeltava tofuruoka. Itse onnistuin turaamaan tämän mystisesti, mutta jälleen korostan, että vika oli tekijässä ei reseptissä. Jos ei kerta kaikkiaan ymmärrä lukemaansa saati ymmärrä lukea jokaista riviä ohjeesta, on turha syyttää ketään muuta kuin itseään.

Ehkä tässä on syy siihen, miksi en tee ohjeiden mukaan. Ne menee aina pieleen. Jostain syystä pieleenmeno myös harmittaa pikkasen enemmän kuin jos vain heittelisin pannuun yhtä sun toista, mitä kaapista löytyy. Tarkoitus on hyvä ja parhaansa tekee ja siltikään ei onnistu. Ottaahan se päähän.

Sain siis loistavan idean ja lainasin kirjastosta parikin keittokirjaa. Toinen on Tuija Ruuskan Kasviskarnevaalit, jossa on mm. thaimaalaisia, japanilaisia ja karibialaisia kasvisruokia. Tämä resepti on karibian alueelta ja sitä suositellaan käytettävän esim. burgereihin nuorten juhliin.

Tofupihvit

150 g tofua
4 dl kaurahiutaleita
1 sipuli
pieni pala selleriä tai palsternakkaa suikaleina
2 porkkanaa suikaleina
2 rkl valkosipulimurskaa
1 tl jauhettua jeeraa tai kuminaa
1 rkl raastettua inkivääriä
(pieni pala chiliä)
1 tl suolaa
1 rkl tamaria tai muuta soijakastiketta
tuoretta persiljaa
öljyä paistamiseen
1 dl seesaminsiemeniä

  1. Murskaa tofu haarukalla tai tehosekoittimella
  2. Paista sipulia, valkosipulia, inkivääriä, porkkanaa ja selleriä (tai palsternakkaa) hetki pannulla, kunnes ne ovat kovankypsiä. 
  3. Sekoita kaikki aineet keskenään ja muodostele pihvejä.
  4. Laita pihvien päälle seesaminsiemeniä ja paista rapeaksi kuumalla pannulla.
Kaikkia meni siis hyvin toiseen kohtaan asti. Raastoin raastinraudalla kasvikset ja inkiväärin, murskasin tofun, jota käytin muuten koko paketin eli 250g, ja lisäsin mausteet. Paistoin niitä pannulla, jonkin aikaa. Käsite "kovankypsä" on varmaan aika liukuva, vähän niin kuin hyppysellinen tai loraus.

Vielä olin tyytyväinen ja kaadoin sekoituksen pannulta kulhoon, jonne lisäsin loput ainekset. Tai siis luulin lisänneeni. Paistovaiheessa nimittäin alkoi olla selvää, että jotain oli unohtunut. Pihvit eivät millään pysyneet kasassa ja kääntövaiheessa ne levisivät kaikki pitkin pannua. Tavasin ohjetta, mutta en käsittänyt, mikä oli mennyt pieleen. Kunnes lopulta, kun olin jo valmis luovuttamaan, koska aikataulukin alkoi painaa päälle, vihdoin bongasin kaurahiutaleet. Jep, sidosaine oli sitten unohtunut tykkänään.

Äkkiä hiutaleet kehiin, neljää viljaa kaurahiutaleiden puutteessa, ja palleroita pyörittämään. Palleroita siksi, koska niitä mahtui pannulle enemmän kerralla. Kiire alkoi olla kova, taapero oli haettava kerhosta, vaikka ruoka oli kesken. Seesaminsiemenet kaadoin taikinan sekaan, mutta vähemmän kuin desin. 



Vähän pääsivät tummumaan paikoitellen, mutta maku oli siitä huolimatta jopa raikas. Pidän tuoreesta inkivääristä ja mielestäni se sopii käytettäväksi talvella pimeyden keskellä tuomassa lämpöä ruokiin, ihan kuin chili tuo tulisuutta. Yhdessä ne sopivat maustamaan mitä tahansa keitoista wokkeihin ja näköjään myös pihveihin ja palleroihinkin.

En tarjoillut palleroisia burgerin välissä, vaan kotoisasti keitetyn perunan ja höyrytetyn parsakaalin kanssa. Parsa jostain syystä maistuu lapsille todella hyvin ja se on nopea höyryttää höyrytysritilällä perunoiden kanssa samassa kattilassa.

Jokin hyvä dippi olisi ollut paikallaan täydentämään kokonaisuutta. Esimerkiksi olisi voinut sekoittaa ohjeen mausteita kermaviiliin ja dipata palleroita siihen. Seuraavalla kerralla sitten, koska eiköhän näitä voi uudestaankin tehdä. Nyt löytyy myös kaurahiutaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!